Instalacje chłodnicze w zakładach przemysłu mięsnego

Instalacje chłodnicze w zakładach przemysłu mięsnego

 

Intensywny rozwój rynku żywnościowe sprawia, że producenci żywności stają przed nowymi wyzwaniami. Żywność dostarczana do sklepów musi spełniać bardzo wygórowane kryteria jakościowe, a także higieniczne. Jednocześnie wszystkich producentom zależy na tym, aby możliwie jak najbardziej zmniejszyć koszty produkcji.

Wśród gałęzi przemysłu spożywczego, którym szczególnie mocno zależy na postępie technologicznym jest przemysł mięsny i to bez względu na gatunek przetwarzanego mięsa. Jest to oczywiście wynik konieczności przechowywania mięsa w odpowiednio niskiej temperaturze. Instalacje chłodnicze w zakładach przemysłu mięsnego mają więc ogromne znaczenie. Przyjrzyjmy im się bliżej, zobaczmy po to są, a także jakie rozwiązania są szczególnie cenione.

 

Zadania instalacji chłodniczej

 

Instalacje chłodnicze w zakładach przemysłu mięsnego mają szereg zadań do spełnienia. Przede wszystkim powinny być skonstruowane tak, aby podczas schładzania mięsa nie dochodziło do nadmiernej utraty wody. Jednocześnie chłodnie mają działać tak, aby możliwe było zwiększenie wydajności produkcyjnej, a czas schładzania możliwie jak najkrótszy. Nowoczesne chłodnie działają tak, że skutecznie magazynują chłód w mięso, przyczyniając się tym samym do zwiększenia jego trwałości.

 

Tunele chłodnicze

 

Mówiąc o instalacjach chłodniczych wykorzystywanych w przemyśle mięsnym, koniecznie trzeba wspomnieć o tak zwanych tunelach. Sprawdzają się one doskonale, gwarantują najlepsze warunki do przechowywania mięsa. Tunele chłodnicze są niezastąpione wówczas, gdy w grę wchodzi przechowywanie tuszy oraz półtuszy. Tunele dzieli się na dwie strefy wychładzania za pomocą ściany. Chodzi o to, aby oddzielić od siebie strumienie powietrza, jakie występują w obu strefach. Strefa pierwsza charakteryzuje się mniejszą powierzchnią. Ilość bloków chłodniczych jest w jej przypadku natomiast zdecydowanie większa niż w przypadku drugiej strefy. Bloki chłodnicze, a także wentylatory projektuje się tak, aby wydajność chłodnicza była możliwie jak największa. Zwraca się jednocześnie uwagę na przepływ powietrza. Cały projekt tworzony jest oczywiście przez specjalistów posiadających ogromną wiedzę teoretyczną i bogate doświadczenie praktyczne.

Trudno obecnie wyobrazić sobie przemysł mięsny bez instalacji chłodniczych. Przyczyniają się one do przedłużenia trwałości mięsa, a tym samym pomagają w osiąganiu większych zysków przez zakłady przemysłu mięsnego. Na szczęście dzisiaj wybór instalacji chłodniczych jest na tyle duży, że każdy zakład znajdzie bez problemu taką, która idealnie wpisuje się w indywidualne potrzeby, możliwości finansowe, a także wielkość magazynów, jakimi dysponuje zakład.

Projekt i realizacja: GeminiSoftnet
Tworzenie stron: Zobacz >> | Pozycjonowanie stron: Zobacz >>
Copyright © 2020 electro-clim.com.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.