Sklepy, biura, firmy, restauracje, obiekty sportowe czy hale widowiskowe - każde z nich potrzebuje sprawnego systemu zarządzania powietrzem, w tym także klimatyzacji. W takich miejscach konieczna jest zwiększona wydajność pracy klimatyzatorów oraz dbałość o wiele innych parametrów, np. wygląd estetyczny czy głośność pracy urządzenia. Różnorodność rozwiązań występujących w klimatyzatorach pozwala dostosować rodzaj systemu do każdych warunków. Jaki klimatyzator wybrać do restauracji?
Klimatyzator w gastronomii - dlaczego jest niezbędny?
Utrzymanie odpowiednich parametrów, takich jak temperatura czy wilgotność powietrza w dużych obiektach użyteczności zbiorowej jest niezwykle ważne. Dzięki temu, zapewniamy bezpieczne, zdrowe oraz higieniczne funkcjonowanie obiektu. U trzymanie mikroklimatu jest szczególnie ważne w miejscach, gdzie na co dzień występuje nadmiar wilgoci i ciepła pochodzące z wielu źródeł - zmywania, pieczenia czy gotowania. Co więcej, na wytwarzanie nadmiaru ciepła wpływają także promienie słoneczne, nieustannie pracujące urządzenia czy obecność wielu pracowników w jednym miejscu. Wszystko to wpływa na obniżenie jakości powietrza w miejscu pracy, a tym samym gorsze samopoczucie pracowników, co przekłada się na ich mniejszą wydajność. Jak sobie z tym poradzić?
Klimatyzacja do restauracji - jaką wybrać?
Odpowiedzią na nasze zmartwienia będzie dobór odpowiedniej klimatyzacji. Najczęściej wybieranymi jednostkami są klimatyzatory typu multi-split lub kasetonowe. Pierwsze z nich możemy zamontować w dowolnym momencie funkcjonowania naszej restauracji. Jest to mniej pracochłonne, a także mniej kosztowne niż drugie rozwiązanie. Klimatyzacja kasetonowa jest opłacalna szczególnie w momencie rozważania montażu na etapie projektowania budynku. W przeciwnym razie, instalacja tego typu urządzenia będzie wymagała od nas gruntownego remontu, co wiąże się z większym wydatkiem. Które z rozwiązań będzie lepsze? Wszystko zależy od tego, na jakim etapie funkcjonowania lokalu podejmujemy decyzję o montażu klimatyzacji.
Bez względu na to, które rozwiązanie postanowimy wybrać, ważne jest, aby urządzenie pochodziło od sprawdzonego producenta – najczęściej polecanymi i wybieranymi są klimatyzatory Toshiba. Dzięki temu zyskamy gwarancję jej jakości.
Klimatyzacja w gastronomii, czyli lepszy komfort klienta
Decydując się na zakup klimatyzatora do lokalu, pamiętajmy nie tylko o pracownikach, ale również o klientach. Bez odpowiedniego systemu wentylacji oraz klimatyzacji zapachy z kuchni z łatwością przeniosą się do restauracji, obniżając komfort obecnych. Zapewnienie odpowiedniego mikroklimatu w tej części lokalu ma ogromny wpływ na sukces całego obiektu. W końcu każdy z klientów chciałby spożywać posiłek w komfortowym miejscu, gdzie nie brakuje czystego i świeżego powietrza.